Na czym polega dezynsekcja metodą termiczną?

Dezynsekcja to zabieg, który stosowany jest nie tylko ze względu na to, że chcemy zachować w swoim otoczeniu higieniczne czy nawet sterylne warunki. W wielu branżach to wręcz obowiązek, który nakładany jest przez przepisy prawa. Zatem czasem – czy tego chcemy czy nie - dezynsekcja jest nieodłącznym elementem naszego funkcjonowania.

Jednak wiele sposobów wykonywania tego zabiegu używa środków chemicznych, które powodują, że pewne miejsca muszą być odpowiednio do dezynsekcji przygotowywane, a po niej także przez jakiś czas nieużywane. To może komplikować wykonywanie różnych czynności związanych z obowiązkami zawodowymi. Warto zatem - jeśli zachodzi potrzeba zastosowania dezynsekcji – poznać różne jej metody, aby wybrać taką, która będzie nie tylko skuteczna, ale także szybka i jak najmniej problematyczna. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, na czym polega termiczna metoda dezynsekcji i dlaczego warto skorzystać właśnie z niej.

Czym w ogóle jest dezynsekcja?

Warto na samym początku w ogóle wyjaśnić czym jest dezynsekcja. Gdybyśmy spojrzeli na definicję, to dowiemy się, że jest to nic innego jak tępienie szkodliwych owadów, zwłaszcza pasożytniczych, takich jak między innymi: muchy, komary, pchły, wszy, pluskwy i karaluchy, ze względów sanitarnych i gospodarczych. Jej celem jest jednak również usunięcie ich jaj i larw, czyli jak najpełniejsza ochrona przed pojawieniem się takich szkodników. Nie jest to prosty zabieg, ponieważ szkodniki takie żyją w różnych środowiskach i potrafią zagnieździć się w przedmiotach codziennego użytku. Do tego, często są one bardzo odporne na różne środki i próby ich usunięcia. Zatem dezynsekcja powinna być jak najbardziej skuteczna i brać pod uwagę odpowiednie zabezpieczenia przed nawrotem tego typu szkodników.

dyzenfekcja

Metody dezynsekcji – rodzaje

Jakie jednak mamy rodzaje dezynsekcji? Oprócz metody termicznej, do której zaraz wrócimy, często stosowana jest także metoda mechaniczna, biologiczna oraz chemiczna. Ich zastosowanie uzależnione jest od wielu czynników, między innymi od wielkości miejsca wykonywania tego zabiegu, rodzaju szkodników, jakie się pojawiły, ale także od przeznaczenia danego pomieszczenia czy całego budynku. Każda metoda ma także swoje charakterystyczne cechy, które mają wpływ na sam przebieg procesu dezynsekcji, ale również na to, jak długo dany obiekt musi być w trakcie oraz po jej przeprowadzeniu wyłączony z użytkowania. Ten ostatni czynnik jest często bardzo ważny i często determinuje metodę, na jaką decydują się właściciele albo najemcy danej nieruchomości.

Metoda termiczna dezynsekcji

Wróćmy jednak do termicznej metody dezynsekcji. Na czym ona w ogóle polega? Krótko mówiąc, w trakcie jej przeprowadzania stosuje się skrajne temperatury, które skutecznie zwalczają szkodniki, o których wspominaliśmy. Obecnie metoda ta może bazować albo na wykorzystaniu wysokich temperatur dodatnich albo na tak zwanym mrożeniu. Uważa się jednak, że pierwsza opcja jest najskuteczniejsza w walce z owadami i innymi szkodnikami tego typu. Jak działa ta metoda? Otóż, jest ona bardzo prosta i szybka. Trwa ok 24 godziny i w tym czasie zostaje powoli podniesiona temperatura w pomieszczeniu. Nagrzewa się je do temperatury powyżej 50°C. Aby tak nagrzane powietrze dotarło do wszelkich zakamarków, utrzymuje się temperaturę między 50°C a 60°C przez wiele godzin. Powoduje to wyniszczenie wszelkich szkodników i to bez względu na stadium ich rozwoju. Po całym procesie następuje powolny spadek temperatury aż do temperatury pokojowej.
Wielką zaletą dezynsekcji termicznej jest jej wielka skuteczność, szybkość działania oraz to, że jest całkowicie bezpieczna dla ludzi. Stosując tę metodę nie trzeba nawet specjalnie przygotowywać pomieszczeń - jedynie usunąć rzeczy, które mogą nie być odporne na temperaturę przekraczającą 50 stopni, czyli na przykład różne folie, kwiaty czy niektóre rodzaje żywności.